Nic tak nie poprawia mi nastroju, jak slodkie babeczki - muffinki z jagodami. Sezon na te wspaniałe owoce się kończy (w niektórych warzywniakach już się skończył :( ), więc trzeba się spieszyć. Najlepiej kupić trochę na zapas i zamrozić - wspomnicie tę radę jak zacznie się zimno i będzie padać lodowaty deszcz!
Moje muffinki są doskonałe - wiem - to nieskromne, ale są obłędnie smaczne, lubię je robić chociażby po to, żeby zobaczyć ten wyraz twarzy Kacpra, na którym miesza się wdzięczność z ekstazą!!! :))))
Przepis jest prosty, ale co jeszcze ulepsza efekt, to design! Dlatego warto się zaopatrzyć w silikonową formę do babeczek - dowolne kształty i kolory - u mnie to stokrotki i tulipany, zamówiona z tortownia.pl. Mam też formę tradycyjną, do której wkładam kolorowe papierowe foremki.
MUFFINKI Z JAGODAMI
- 75 g roztopionego masła
- 250g mąki
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 115 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 2 filiżanki jagód (lub borówek amerykańskich)
- 2 średniej jaja
- 125 ml mleka
Podobno w gotowaniu kolejność dodawania składników ma znaczenie - nie wiem, bo nigdy nie stosowałam się do tych zaleceń. Prawie zawsze wrzucam wszystko na raz do dużej miski i mieszam - wychodzi świetnie.
180 st. 20-25 minut i gotowe!
180 st. 20-25 minut i gotowe!
Polecam ten przepis, na prawdę warto! Smacznego!
śliczne fotki :-)
OdpowiedzUsuńa jakie dobre babeczki!! :)
OdpowiedzUsuń