wtorek, 31 lipca 2012

Pomidorowo-malinowy...

Bardzo zagadkowy, domowy sorbet. Malinowo...- pomidorowy!
 

SORBET POMIDOROWO-MALINOWY

  • 0,3-0,4 kg świeżych malin
  • 2 małe lub 3 średnie pomidory (dowolny gatunek, ja użyłam malinowych)
  • kilka łyżek miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego


Pomidory sparzyłam, obrałam ze skóry, pokroiłam w części i wrzuciłam do blendera razem z przebranymi malinami. Całość zmiksowałam bardzo dokładnie, po czym przecedziłam przez sito. Doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem i miodem i przelałam do zmrożonej misy maszyny do kręcenia lodów. Sorbet „kręci się” przez mniej więcej 30-40 minut. Smakuje przepysznie, ale najlepiej „po przegryzieniu” czyli po kilku dniach w zamrażalniku. Dla mniej odważnych proponuję początkowo zmniejszyć ilość pomidorów w stosunku do malin. Pomidory bardzo podkręcają intensywność smaku malinowego i z całą pewnością to świetne połączenie. Jednak niektórym zbyt wcześnie wyjawiłam skład i ci nieszczęśliwcy ze strachu nie zdecydowali się nawet spróbować!

 

3 komentarze:

  1. Jesteś! :D
    Sorbet wygląda wspaniale i jestem pewna, że doskonale smakuje!
    Czekam w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu, wracaj!!!! Czekamy na przepis!!!!
    :)))))))))))))))))))))

    Buziaki wakacyjne!
    a.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...