SORBET POMIDOROWO-MALINOWY
- 0,3-0,4 kg świeżych malin
- 2 małe lub 3 średnie pomidory (dowolny gatunek, ja użyłam malinowych)
- kilka łyżek miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Pomidory sparzyłam, obrałam ze
skóry, pokroiłam w części i wrzuciłam do blendera razem z przebranymi malinami.
Całość zmiksowałam bardzo dokładnie, po czym przecedziłam przez sito.
Doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem i miodem i przelałam do zmrożonej misy
maszyny do kręcenia lodów. Sorbet „kręci się” przez mniej więcej 30-40 minut.
Smakuje przepysznie, ale najlepiej „po przegryzieniu” czyli po kilku dniach w
zamrażalniku. Dla mniej odważnych proponuję początkowo zmniejszyć ilość
pomidorów w stosunku do malin. Pomidory bardzo podkręcają intensywność smaku
malinowego i z całą pewnością to świetne połączenie. Jednak niektórym zbyt
wcześnie wyjawiłam skład i ci nieszczęśliwcy ze strachu nie zdecydowali się
nawet spróbować!
ale oryginalnie!
OdpowiedzUsuńJesteś! :D
OdpowiedzUsuńSorbet wygląda wspaniale i jestem pewna, że doskonale smakuje!
Czekam w kuchni;)
Małgosiu, wracaj!!!! Czekamy na przepis!!!!
OdpowiedzUsuń:)))))))))))))))))))))
Buziaki wakacyjne!
a.